Meteen naar de inhoud

Onkruid in gazon

Onkruid in het gazon, vervelend. U zit lekker in de tuin, maar ergert zich aan het gazon. Het lag er tenslotte zo mooi bij toen het net geplant was. Wij en velen andere herkennen onszelf hierin en daarom hebben wij een aantal tips op een rij gezet.  Voor wij hierop ingaan, zal er eerst kort worden toegelicht hoe onkruid ontstaat.

Hoe ontstaat onkruid in het gazon?

Zoals bij veel andere levende dingen ontstaat onkruid door een tekort aan aandacht. Eigenlijk is het net zoals de binnenplantjes, welke met een tekort aan water zullen sterven. Bij het gazon ontstaat onkruid in veel gevallen door te weinig goede verzorging en onderhoud. Het gras heeft in deze gevallen te weinig voeding gekregen of is tekort gemaaid. 

Man spuit middel in het onkruid van gazon

Tips voor een gezond gazon

  1. Verticuteren: Een moeilijk woord, maar eigenlijk is het gewoon het beluchten van je gazon. Voordat je over gaat tot verticuteren, dien je het gras 2 tot 3 centimeter maait. Vervolgens kunt u met de hand of machinaal verticuteren. Met de hand kan door middel van een hark en de machine is uiteraard een duurdere optie.
  2. Maaien: Grasmaaien is wat we allemaal met enige regelmaat doen. Maai het gras niet te kort, hiermee voorkom je mosvorming. Maai het tot een hoogte van 4 tot 5 centimeter. Bij langere droogte kun je het iets langer laten groeien (tot 7 cm).
  3. Bemesten: Voor het bemesten van het gazon hebben wij de gouden tip: BSI Larvex. Met behulp van dit middel worden emelten en engerlingen tegengegaan en de toegedane schade hersteld. Het is makkelijk te verstrooien over het gazon (3kg per 100m2) en dient volgens van voldoende water te worden voorzien.
  4. Bekalken: Wanneer de grond erg zuur is, groeit het gras niet goed. Daarom raden wij aan om aan het einde van de winter wat kalk te strooien over het gazon (Vooral bij een pH-waarde lager dan 5).
  5. Bijzaaien: Wanneer er gaten verschijnen in jouw grasmat, kun je er altijd voor kiezen om bij te zaaien. Hierdoor vul je deze gaten weer op. Het is wellicht een voor de hand liggende oplossing, maar we noemen hem toch maar even!