Meteen naar de inhoud

Emelten en engerlingen

Emelten of engerlingen, voor veel mensen een vervelende ervaring. Het gazon waar jij zo trots op was, vernield door insecten. Wij leren jou graag meer over deze insecten en helpen jou er graag vanaf.

Emelten in gazon herkennen

Emelten zijn de larvae van de langpootmug en zijn een veel voorkomend probleem in het gazon. De emelten en of engerlingen gaan onder het gazon (de grasmat) zitten, waarna de wortels van het gras worden opgegeten.

U kunt erachter komen dat deze insecten aanwezig zijn door bijvoorbeeld gele vlekken in het gazon of vogels die geregeld in het gras lopen te pikken. Uiteraard kan dit ook een andere oorzaak hebben, denk hierbij aan te weinig water of andere insecten, maar de kans is zeker aanwezig dat er emelten aanwezig zijn. 

De langpoot larven hebben een donkergrijze / zwart kleur en een soort leerachtige huid. Daarnaast kunnen ze vrij groot worden, namelijk wel 6cm.

Engerlingen of emelten herkennen
Gras aangetast door emelten of engerlingen

Schade aan gazon

Zoals hierboven al aangegeven kunnen de larven voor redelijk wat schade zorgen aan het gazon. Zij eten namelijk de wortels van het gras op, waardoor het gras geen voeding meer opneemt. Zonde dus van uw mooie grasmat.

Wanneer er eenmaal emelten of engerlingen in uw grasmat zitten, kan het erg snel gaan. Een langpootmug legt namelijk zo’n 250 tot 400 eitjes per keer en iedere larve verblijft ongeveer 1 maand in het gras.

Nu is natuurlijk de vraag, hoe kun jij de emelten bestrijden. Lees hierover meer.

Wat zijn engerlingen?

Waar Emelten de larve van de langpootmug zijn, zijn engerlingen de larven van de meikever, rozenkever en/of junikever. De larve kan tot wel 5 jaar oud worden en eet de wortels van het gras op. De engerlingen zijn dus net zo schadelijk voor jouw gazon. In de maand juli is de kans op schade door de insecten het grootst, omdat de larve dan ook op haar grootst is. Het is dan ook belangrijk dat voor deze tijd de insecten uit het gazon zijn.

Engerlingen herkennen

Oké, dat klinkt als een probleem die engerlingen, maar hoe herken ik engerlingen voordat zij zich voeden aan de wortels van mij gazon? De larve is gemakkelijk te herkennen door het speciale uiterlijk. Zij hebben een kromme huid (in de vorm van een c) en de kleur geelwit. Hoe groot zij is, is afhankelijk van welke kever de larve afkomstig is. Dit kan variëren van 1.5cm tot 5cm. Vaak kom je er pas achter dat ze er zijn, nadat er een aantal gele/kale plekken in het gras komen en er veel vogels in de grond pikken.

Engerlingen voorkomen

Het voorkomen van engerlingen is absoluut mogelijk en niet moeilijk. Een goede biodiversiteit voorkomt vaak al dat zij in jouw tuin/gazon gaan settelen. Plaats bijvoorbeeld sterk geurende planten en kruiden in de tuin. Hiermee voorkomt u engerlingen en daarnaast heeft u weer een goede reden om een plant aan te schaffen! Naast planten strooit men ook wel eens knoflook over het gazon, vanwege de sterke geur.