Meteen naar de inhoud

Mos verwijderen

Iedereen weet wat mos is en hoe vervelend het kan zijn als het op plekken groeit waar je dat liever niet hebt. Het verwijderen daarvan is vrij eenvoudig, indien het juiste middel wordt gehanteerd. Vervolgens zijn er ook preventie manieren om het groeien van mos te voorkomen.

BSI green kill tegen groene aanslag 1L

Concentraat voor 200 m²

BSi tegen groene aanslag en mos product foto met prijs

BSI fertimoss 2 in 1 3,5KG

Goed voor 45 m²

BSI cito Global herbicide tegen onkruid en mos 800ML

Goed voor 300 m²

Mos verwijderen azijn

Algen kunnen dus groeien op meerdere plekken. Wel is het zo dat een middel vaak op meerdere plekken toepasbaar is, ook op bijvoorbeeld houtwerk. Hierboven alvast een aantal producten die goed werken tegen de bestrijding van algen.

Algen verwijderen tegels

Een andere manier die wel eens wordt toegepast is het verwijderen met azijn, hoewel dit in onze ogen minder effectief is dan bovenstaande middel, zou je dit ook eerst kunnen proberen. Je kunt het terras besproeien met azijn, het even laten inwerken/drogen in de zon om het vervolgens weg te borstelen.

 

Mos verwijderen

Mos uit gras verwijderen

Ook hierbij geldt dat de beste manier het voorkomen van mos in je gras is, maar dat is wellicht te laat nu. De oorzaken van mos in gras zijn vaak:

  • Bij zure grond kan mos zich makkelijk ontwikkelen, vaak is zand grond wat zuurder waardoor het hierop vaker voortkomt. 
  • Bij het te kort maaien van gras kan het gebeuren dat de voedingslaag verloren gaat, waardoor het gazon niet sterk genoeg meer is, waardoor mos te kans krijgt te groeien.
  • Zoals eerder aangegeven bij groene aanslag, groeit mos goed bij schaduwplekken. Gras dat veel in de schaduw komt, heeft dan ook een grotere kans op mos.

Mos voorkomen door kalk

Mos vindt zure grond dus fijn om te groeien. Door het strooien van kalk maak je de grond minder zuur, waardoor de kans op mos al wat verkleint wordt. Het beste moment om dit te doen is in het voorjaar om vervolgens het gazon te bemesten.

Gazon verticuteren

Door het gazon te verticuteren, verkrijgt de grasmat meer lucht, doordat de grondlaag los gemaakt wordt. Hiervoor dient een verticuteerhark of verticuteermachine gebruikt te worden wat vaak duurder in aanschaf is dan bestrijdingsmiddel. Wel is het een effectieve manier om mossen te bestrijden.

 

Gazon vernieuwen

Uiteraard is het ook nog een optie om het gehele gazon te vernieuwen, hierbij worden het oude gazon verwijderd m.b.v. een zaag, waarna de grond goed wordt losgemaakt en het opnieuw wordt ingezaaid.